Tahle reportáž začala v půl pátý ráno, závory zavřený… Ne, nebude o Divokým Billovi, ale o pekařství na náměstí. Schůzka s panem Ajglem byla sjednaná „až“ na 5.hod. ráno. Začínají totiž již v 1:30 hod., ano, v půl druhé ráno. Po zadělání těsta na chleba se mezi kynutím těsta dělají rohlíky a nakonec sladké pečivo. Do pěti hodin byla poslední možnost vidět ještě těsto. Dopékali se akorát rohlíky, sezamky, pečivo a připravovalo se sladké pečivo.
Výroba začíná zaděláním těsta, jeho dělením na klonky, vytvarováním rohlíků, bulek, bagetek a dalších tvarů, kynutím v kynárně (z venčí to vypadá tak trochu jako sauna), pak jde vše do pece, pak z plechu rovnou do ošatky a na regál. Ranním pečením noční práce nekončí. Jede se druhé kolo, další chleba. O pečivo je takový zájem, že se kolečko zadělání těsta, dělení, kynutí, pečení ještě zopakuje. Jinak by bylo vyprodáno hned ráno a dopoledne by byly prázdné regály.
Jen pro připomenutí, jak dlouho už máte v Úvalech na náměstí pekařství?
Prodej byl zahájen 14. listopadu 2012. Brzo oslavíme dva roky.
Jak jste začínal? Jste z oboru?
Ano, jsem z oboru, začínal jsem jako vedoucí směny v jedné plzeňské pekárně.
Kolika lidem dala pekárna práci?
Jsou tu dvě pracovnice na výrobu a dvě na prodej. Ještě samozřejmě vyřizuji administrativu, nákup surovin…
Co v pekárně zvládáte vyrobit?
Každý den děláme stejný sortiment. Kolik druhů pečiva děláme? Tak jsou to: rohlíky, housky, pizza rohlíky, bagetky, sezamové bulky, celozrnné bulky, cibulové bulky, makovky, koláče, šátečky, vánočky, několik druhů šneků, koblihy, croissanty, sýrové kostky, selké rohlíky, tři druhy chleba,…
Co je nejdůležitější, bez čeho by to nebylo ono?
Kvalitní suroviny bez přidaných náhražek, mouka přímo z český mlýnů od výrobce značky Babiččina volba, veškeré pečivo ručně vyrobené, spolehliví a zruční zaměstnanci.
A pravidelně nakupující zákaznici!
O co mají největší zájem?
Nejdříve se lidé ptali, zda tu pečivo jenom dopékáme. Na to ale odpovídáme často ještě dnes.
Myslím, že nejvíce si lidé oblíbili náš chleba. Děti si zase ráno nakupují pečivo k svačině. Prodáme vše co vyrobíme.
Až vám otevřenými dveřmi zavoní z pekárny, tak to voní těsto z mouky a ne dopečené polotovary. Děkujeme za rozhovor a Úvalákům dobrou chuť!
Fotografie
Z čeho se peče? Z mouky! Podívejte se do pytle…
Když se otevře pec, tak to zavoní…
Rohlíky jsou lesklejší, když se v průběhu pečení postříkají čistou vodou
Pro někoho končící směna, pro jiného ještě ani ne začátek dne…
Úvalské pekařství oslaví dva roky