Mýtnice

Na území Čech se mýto vybíralo od konce 13. Století. Název „mýto“ vznikl zřejmě tak, že okolí cesty muselo být „vymýceno, co by kamenem dohodil“.

V Úvalech byl postaven se souhlasem krále Vladislava II. Jagellonského most přes Výmolu v dnešní Riegrově ulici. Ke stavbě mostu se vztahuje 11. září 1489 panovníkem udělené dědičné právo vybírat zde mýto. Výmola byla vždy popisována a to až do přelomu 19. a 20. století jako říčka a teklo v ní více vody než teče běžně dnes.


Starý kamenný most vedoucí na náměstí v Úvalech z dnešní ulice Riegerova byl zbořen při rekonstrukci vozovky a náměstí v roce 2017.

Další písemný popis existence mýtnice je z doby, kdy mýtnice byla na rohu dnešní ulice 5. května a Dvořákovy. Na místě dnešního rodinného domu čp. 40 stávala v té době obilní sýpka, která sloužila i jako mýtnice.

Roku 1850 byla bývalá vrchnostenská mýtnice přestavěna na synagogu se židovskou školou. Došlo k přesunutí mýtnice níže k vjezdu do města k domu č.p. 65 a 71. Mýto se ještě vybíralo v domku čp. 11 (u mostu) a potom v domku u obecního lomu (proti dnešním Technickým službám).

Mýtné obecně sloužilo k financování výstavby a udržování zejména dálkových cest a mostů. S příchodem průmyslové revoluce se od zpoplatnění cest ustupovalo, s výjimkou poplatků za přejezd mostů. Kdy přesně došlo ke zrušení mýta v Úvalech není zřejmě zaznamenáno.

S odstupem více než sta let se mýtné na komunikaci v Úvalech znovu zavedlo v souvislosti se zpoplatněním silnic 1. třídy pro nákladní automobily a autobusy. Elektronické mýtné je od roku 2020 vybíráno na silnici z Prahy do Kolína. /Tématu se věnuje článek z prosince 2019 Placení mýta od ledna 2020./

Written by